Bahan-bahan
Laksa mi satu ikat-rebus mcm rebus laksa tu..kemudian bilas dgn air sejuk dan toskan
Kacang panjang-potong dlm stgh cm
Lobak merah-potong dadu
Bwg merah & bawang putih hiris nipis
Cili kisar
Bawang merah hiris nipis
Air asam jawa
Daun sup
Bawang putih& bawang merah hiris nipis
Telur
Cara masak: senang je pn..hihi
Utk kacang
1.Panaskan minyak.Tumis bwg putih n merah yg dihiris smpi naik bau.
2. Masukkn lobak merah.masak smpi agak2 lembut baru masukkn kacang panjang.
3.Masukkn kicap sket.perasakan dgn garam.agak2 dh lembut bokeh angkat.
Untuk sambal
1.panaskn minyak.tumis bwg smpi keperangan.masukkn cili kisar.masak smpi pecah minyak
2.Bila smbal dh pecah minyak, masukkan air asam jawa.perasakan dgn garam dan gula.sy suka tmbh kicap sikit dan cuka epal.sbb cuka epal ni bg bau smbl tu wangi..
3.masak smpi pekat dan cukup rasa.
Untuk kuah
1.tumis bwg merah & bawang putih smpi naik bau.
2.masukkan daun sup.bila agak layu tmbh air.agak2 je.klu suka kuah byk taruk aie lebih sikit.
3.bila kuah dh mendidih pecahkn telur.perasakan sgn garam.dh siap dimasak..
Cara nk makannye plak..mula2 bubuh laksa mi..kemudian kt tgh2 bubuh kacang.diikuti dgn sambal.dan kuah..
Jemput makan..
No comments:
Post a Comment